Recensie BLUES AAN ZEE

Barking Luke zaterdag 10 januari in de Monsterse Noviteit.

Blues Coup, dat is de titel van de gloednieuwe Cd van Barking Luke band die afgelopen zaterdag 10 januari ten doop werd gehouden in de Monsterse Noviteit. "I am a dog, a big barking dog. I'll be your slave your big barking slave. I am your real bad doggy"... een beetje stoute hond die spelletjes wil spelen. Niet direct het eerste waar je aan denkt als je de vette, in rood en zwart gedrukte, kop van een buldog die je grommend en agressief aankijkt vanaf de hoes van de CD. Dat dreigende wordt nog eens extra benadrukt door de leren halsband afgezet met in de zon blinkende metalen punten. Geen schoothondje om eens lekker mee te knuffelen. Wat een grote tegenstelling met de muziek die deze bluesmannen ten gehore brengen op de nieuwste CD. Die overigens net op tijd klaar was om bij de presentatie aan te kunnen bieden. Geen keiharde alles verzengende en verscheurende gitaarsolo's of dreunende, je ingewanden doordringende baspartijen of kermende bluesharp geluiden. Deze alles verslindende buldog blijkt in werkelijkheid een hond te zijn die wel blaft maar gelukkig niet bijt.... eigenlijk meer een enigszins verlegen schoothondje dat zijn agressieve uiterlijk gebruikt om mensen van zich af te houden, als pantser voor verlegenheid en kwetsbaarheid. Kortom een grote stoere knuffel die je het liefste omarmt en in je hart sluit. Net als veel nummers van de nieuwste CD Blues Coup. Waarbij ik 2 nummers in m'n hart heb opgesloten: Pain in my heart en two years. Ik zou zeggen als je er niet bij was samen met een dikke 150 liefhebbers in de Noviteit koop die CD, pak je eigen knuffel stevig vast en geniet samen van 12 eigen composities van hoge kwaliteit. Blijf verder toch maar voorzichtig bij blaffende honden..... Anton van Meerkerk.

Recensie Bluescruisers
Barking Luke band - Blues Coup

Early 2004 Barking Luke band presented their first full CD to the world. Coming from our area in the western part of Holland, I must confess I'm a bit ashamed I never heard of their existence before although the band was around for some time. This CD witnesses a wide interest in bluesmusic in general and a particular ear for the blues as it was played in Chicago in the sixties of the last century. Some of the songs could as well have been written by Junior Wells or the likes. Also some real nice bluestunes and even a little bluesrock to find on this excellent CD. This is about my first impression playing this disc. The songs are all original BL & TGB material and it is quite a feast for the ear hearing these guys play and support the raw voice of singer Luke.

The band uses a wide variety of instruments. Next to bass & drums, there's guitars, harmonica, an organ and even a saxophone, and they're all used to produce a well filled swinging sound. The musicians one by one know how to handle their respective instruments and the group as a whole sounds very fresh. The voice af Barking Luke is yet another story. You have to hear him sing! No need for him to ruin his voice to sound genuine, no, it's just as it sounds: raw and full. Love it!

The subjects of the songs are not much different from other bluessongs, but the way they play'm makes it all very much worthwhile listening. Just saw the band play live - early april 2004 - and I think you just got to see them perform too!

Keep a close eye on their website, especially the agenda to find out where you can see this excellent band perform. www.gadgetbluesband.nl

Recensie Bobtje

Barking Luke Band - "Blues Coup": Full cd - NL
Op 10 januari 2004 bracht Barking Luke Band het album "Blues Coup" uit. De songs - deels opgenomen in de Excess studio's, deels in Luke's huiskamer - dateren van verleden zomer. Vrij recent dus. Met maar liefst zestien nummers (waarvan vier bonustracks) wordt de luisteraar verondersteld zich een volledig beeld te kunnen vormen van deze band. En dat lukt vrij aardig. De boodschap is alvast duidelijk: jezelf vastpinnen op een welbepaald genre binnen de blues moet je zeker niet doen. Het lijkt net alsof deze jongens op reis zijn geweest naar Chicago, de Mississppi Delta, New Orleans en, last but but not least, zoals ze het zelf noemen "De (Rijnmond) delta gebieden". Van alles en nog wat en er ook tegelijk zoveel mogelijk plezier aan beleven, dat is hun motto. Zo komen de meeste nummers geloofwaardig over en stralen zowel speelplezier als liefde voor de blues uit. Zanger/gitarist/smoelschuiver "Barking Luke" van Wensveen weet zich gesteund door een fijne ritmesectie. Ook saxofonist Bert van Meeuwen, die we kennen van heel wat andere bluesprojecten, weet bij heel wat momenten te boeien. 'Love And Lust' is, alhoewel het meer weg heeft van een rocknummer, knap ingespeeld. Ook de slowblues 'Lies' met Luke's doorraspte stembanden in combinatie met de gitaarsolo's kon mij veel voldoening schenken. Hier en daar is er wel een mankementje, maar dat mag de pret niet deren. Alle nummers, op de traditional 'Evil' na, zijn door de band geschreven en worden gebracht met een typische Gadget input, mooi zo! Het meeste luisterplezier kon ik beleven aan de bonustracks die zich meer situeren in de wereld van de akoestische blues. Slide en dobro is nu eenmaal mijn stokpaardje.
Recensent: Bobtje
Info: Blues Coup / Eigen beheer / ?
Contact - website: www.barkingluke.com / e-mail: management@barkingluke.com

The Essence Is Blues

Barking Luke band

By Ger van Eldik - Posted on Februari 29th, 2008
Persoonlijk ben ik niet zo’n liefhebber van covers, dus heb ik bij de beoordeling van de cd ‘The Essence Is Blues’ van de uit het Rijnmond gebied afkomstige band, mij heel erg goed voorbereid. Onder andere de cd-presentatie, waarbij vrijwel alle nummers van de cd gespeeld werden, bezocht. De titel van de cd dekt inderdaad de lading. De vaak zeer bekende songs worden in een totaal ander jasje ten gehore gebracht. Bij het optreden was dit geen probleem, omdat het enthousiaste publiek samen met de band de sfeer goed aanvoelde. Bij het beluisteren van de cd vraag ik mij soms af: “waarom hebben ze er geen live-cd van gemaakt”. Het openingsnummer ‘Let’s Boogie’ is een bluesnummer en blijft het nu ook, rechttoe, rechtaan gespeeld. ‘Sharp Dressed Man’ is een heel rustige semi accoustische uitvoering. ‘Ace Of Spades’ en ‘Whole Lotta Rosie’ kennen we veelal in een heavy metal uitvoering, maar ook hiervan is een zeer acceptabele bluesuitvoering gemaakt. Andere bekende nummers op de cd zijn ‘Sunshine Of Your Love’, ‘Unchain My Heart’ en ‘Spoonfull’. De band heeft bij geen enkel nummer getracht het origineel te benaderen, maar er steeds een eigen bluesgeluid aan gegeven. Zelfs ‘Honky Tonk Women’, bij het liveoptreden de knallende afsluiter, is in een eigen jasje gegoten. De nummers op zich zijn natuurlijk niet verrassend, wat wel erg verrassend is zijn de bluesuitvoeringen die men er van gemaakt heeft. Erg positief aanwezig bij de meeste songs zijn saxofonist Bert van Meeuwen en op hammondorgel, Willem van der Schoof. ‘The Essence Is Blues’ en dat is het op deze cd, al moet ik stiekem soms nog wel eens aan de originele uitvoeringen denken.

Record labels: MFM Records
Website: Barking Luke.com
De Rijnmondse band Barking Luke band presenteerde op 3 februari hun nieuwe cd ‘The Essence Is Blues’ in het Drijvershof in Hardinxveld-Giessendam. Saxofonist Bert van Meeuwen is een goede bekende van ons en nodigde ons uit om dit mee te maken. Natuurlijk hebben wij deze uitnodiging geaccepteerd. Deze band hadden wij al eerder meegemaakt op het Bluezy Festival van Nico Bravenboer in Ridderkerk en dat optreden was ons zeker goed bevallen. Singer/songwriter Joeke Knijft mocht de zaal wat opwarmen.

Daarna was het de beurt aan Barking Luke ‘The Essence Is Blues’ is de vierde cd van deze band. Het album zou in eerste instantie ‘Greatest Hits’ gaan heten. Op het album heeft deze creatieve bluesband rockklassiekers als ‘Ace of Spades’, ‘Whole Lotta Rosie’ en ‘Honky Tonk Women’ in een eigen arrangement gegoten. Erg gedurfd! Barking Luke band is een no-nonsense bluesband die al jaren op festivals in Nederland optreedt. De band bestaat uit zanger en harmonicaspeler Luke, saxofonist Bert van Meeuwen (ons bekend van de Eelco Gelling Band), gitarist Yrjo in ’t Veld, bassist Ferry in ’t Veld en drummer Onno Roell. Voor deze cd- presentatie nam Willem van der Schoof (Eelco Gelling Band) als speciale gast plaats achter de Hammond.

Inmiddels was de zaal toch aardig volgelopen. Tijd voor muziek. Barking Luke blues band begon met hun klassiekers in een nieuw jasje. Daarbij kwam ook het nummer ‘Wang Dang Doodle’ voorbij, een nummer wat niet op de cd staat. De inbreng van Willem van der Schoof achter de Hammond en de saxofoon van Bert van Meeuwen bracht een heel ander, jazzy klinkend nummer naar voren. Dat beloofde wat. ‘Ace of Spades’ van Möterhead verwacht je niet op het repertoire van een bluesband, maar door het arrangement en de passende uitvoering, klopt het wel. De mensen in de zaal wisten het ook goed te waarderen. Al die bekende klassiekers werden goed meegezongen en er werd gezellig op gedanst. De sfeer zat er goed in. ‘Let’s Boogie’ kennen we allemaal in de blues. Deze kan je zo lang maken als je wilt en soms kunnen we dat heel lang volhouden. Dit was boogie in een rap tempo, maar heel herkenbaar. In dit nummer komt de harmonica in duel met de saxofoon mooi tot zijn recht.

Wat moet je maken van ‘Whole Lotta Rosie’, weer zo’n nummer die je zo moeilijk voor kan stellen in een bluesjasje. Willem begint zacht in een ritme op de Hammond, Luke fluistert bijna de eerste regels van het nummer. Later wordt het flink opgevoerd door gitaar en drums met dat zelfde bluezy ritme. Dit nummer is heel wat rustiger dan het origineel van AC/DC . ‘Two Years’ heeft een lekkere intro op gitaar, een romantisch bluesnummer, zeer gevoelig gezongen door Luke, gitarist Yrjo in ’t Veld soleert er in dit nummer lekker op los.

Weer zo’n nummer waar je niet stil bij kan blijven staan is ‘Spoonfull’. Het publiek weet het te waarderen, er werd weer aardig meegedanst. De band heeft nog een verrassing in petto. Met een groot onthaal werd Mister Joe als special guest erbij geroepen om op het podium te verschijnen. Menig toeschouwer had het idee dat de enige echte Joe Cocker in levende lijve hier een ieder kwam verrassen. ‘Need Your Love So Bad’ en ‘Unchain My Heart’ kwamen voorbij en Joe liet zich van zijn beste kant zien. De zaal reageerde verrast en liet zich horen. Een heel goede stunt. Deze Mister Joe bleek ook zeer goed Nederlands te kunnen spreken en bleek later een kapper uit Rotterdam te zijn, maar zijn performance mocht er zijn.

Als toegift en afsluiter begon ‘Honky Tonk Women’ van de Stones, in een lekkere bluessound. Een heel andere uitvoering, zeker hier was de invulling van de saxofoon ook een zeer welgekomen. Samen met Mister Joe maakte de band er een feest van. Wij vonden het ook een zeer gezellige middag met al die bekende nummers in een ander jasje. Het is en blijft wel gewaagd.

 

Luke

Erwin luke

Erwin

Jeroen Luke

Jeroen Erwin Luke

LUke

Luxemburg

Music maker

Hef

Midzomer

Stephan

Yrjo

Bert ferry

Jeroen

Luke Yrjo

Flakee

Otherplace

 

Onno acoustisch